Fiksz: "Játszani is engedd…"

Michael-nél találtam, de Ryan Deschamps írta. Ezen kívül most vettem észre, hogy a cím is lopott (nem csak József Attilától, de Kelttől is).

Ryen néhány alapvető feltételezést próbál megcáfolni, amelyeket más könyvtárlátogatók tételeznek fel a “játék a könyvtárban” problematikája kapcsán. Ugye ismeretes a helyzet, hogy az amerikai könyvtárakban nem kifejezetten tiltják a számítógépes játékokat a könyvtári gépeken, plusz a felhozatalt kipótolják néhány Wii-vel, PS-sel, vagy XBox-szal. Legtöbbször az alábbi három probléma merül fel…

  • A közkönyvtárak a játékot arra használják, hogy “megfogják” a tiniket.

Igen is, meg nem is. A tinik legtöbbször már eleve ott vannak – hiszen ahol számítógép van, ott már eleve megy a játék. A játék éppenséggel egy csatorna, hogy a felszabaduló “energiát” a közösségépítés medrébe lehessen terelni. Ezen kívül egyrészt meggyőzi a tiniket, hogy a könyvtár alapvetően egy “pozitív töltésű” hely, másrészről pedig további pozitív dolgokba próbálja őket belevonni (érsd: ha már eleve a gép előtt ülnek, talán könnyebb őket rávenni pl. a felelős Internet-használatra is). Nem utolsó sorban a könyvtár számára is hasznos, hiszen aktív, támogató közösség épül köré. Szóval a tinik ott vannak most is – el lehet dönteni, hogy felvesszük a ritmust, vagy elhajtjuk őket melegebb égtájra.

  • A játék szükségtelen hang(zavar)forrás a könyvtárban

Meg lehet nézni ugyanakkor bármilyen felnőttprogramot is. A program előbb utóbb átmegy csevelybe, beszélgetésbe, soft vitába, és ahol sok ember van, ott mindenki próbálja túlbeszélni a többit. A felnőtteket nem a hangzavar húzza fel – pusztán az, hogy a tinik úgy viselkednek… szóval “tinisen” viselkednek. Holott a könyvtár közösségi hely, amin számtalan korcsoportnak kell osztoznia.

  • A könyvtár nem erre való…

A tinik azért vannak ott, mert szükségük van a könvtárra – szükségük van egy helyre. Úgyhogy a könyvtáraknak kötelességük befogadni őket. A könyvtárak hosszú-hosszú ideje tartanak társasjátékokat. Ez vajon mennyiben más?

Ha bírod az angol nyelvet, olvass bele az eredetibe, már csak a kommentek miatt is.

(Ha nincs mondanivalód, elég, ha lájkolsz.)

(Ha van mondanivalód, itt elmondhatod.)


Parse error: syntax error, unexpected '<' in /home/fabianal/public_html/klog.hu/wp-content/themes/mnmlist2/footer.php(12) : eval()'d code on line 1