Fiksz: Firefox (újra) a könyvtárban

Get Firefox NOW! :)Az eredeti bejegyzésben Brian Herzog ajánl beállításokat és kiterjesztéseket, hogy a legnépszerűbb alternatív böngésző, a Firefox elfoglalhassa méltó helyét a könyvtári számítógépeken.

Íme néhány kiterjesztés (extension), ami jól jöhet:

Public Fox – igazi “közös” böngészővé változtatja a Rókát, ahelyett, hogy egy felhasználóhoz kapcsolódó beállításokat (bookmark-ok, opciók) tárolna el. Írásvédetté (értsd: nem módosíthatóvá) teszi például a kiterjeztéseket (azaz nem tud bárki kénye-kedve szerint újakat installálni), a beállításokat, az about:config-ot és a letölthető file-típusokat is be lehet vele állítani.

Menu Editor – bizonyos menüket és menüpontokat lehet vele eltávolítani a böngésző menüsorából. Ők pl. az előzményeket, a súgót és a könyvjelzőket vették ki (a súgót nem egészen értem, de mindegy).

Greasemonkey – ezzel a kiterjesztéssel például weboldalakba lehet saját kódot ágyazni. Így kerültek be többek között az Amazon lapjaira a könyvtári katalógusrekordok linkjei, vagy a hasznos linkek az OPAC “Nincs találat” oldalaira.

Add To Search Bar – a Firefox beépített keresőjéhez vehetők fel új motorok. Így például a beépített keresővel kereshetünk a könyvtár katalógusában, az IMDB-ben, az Amazonon, a Wikipediában, stb.

IE Tab – weboldalak megtekintésekor válthatunk a Firefox és az Internet Explorer motorja között. Kimondottan hasznos olyan oldalak megtekintésekor, amelyek egyértelműen IE-re lettek írva és más böngészőkben… nem festenek túl jól, na.

Image Zoom – a weblapokon található képeket nagyíthatjuk és kicsinyíthetjük ezzel a kiterjesztéssel. Kimondottan jól jöhet kisebb felbontású monitorokon a túl nagy képek egyéni méretben történő megjelenítésekor.

És akkor néhány hasznos beállítás:

“Automatikus frissítések” kikapcsolása – jó, ha a böngésző flottul indul és böngészés közben sem ajánlja fel, hogy újraindítaná magát, mert XY kiegészítőhöz, vagy magához a motorhoz frissítés érhető el.

“Finom görgetés” bekapcsolása – fene tudja, nekem nem szimpatikus, de van, akinek kézre áll.

“Helyesírás-ellenőrzés beíráskor” funkció kikapcsolása – néha nagyon idegesítő, amikor email írásakor aláhúzgál pirossal, főleg ha idegen nyelven gépelek, vagy tech-szakszavakat használok.

Kezdőlap beállítása – lehetőleg a könyvtár honlapja, blogja vagy OPAC-ja legyen.

Letöltési útvonal megadása – lehetőleg könnyen takarítható, könnyen elérhető mappa legyen, de ne az asztal (pl.: My Documents)!

“A lapok fülei mindig látszanak” funkció bekapcsolása – így áttekinthetőbbé és kezelhetőbbé válik a felület.

Figyelmeztetések kikapcsolásakivéve ha nem biztonságos lapra irányít át!

Ne emlékezzen semmire – azaz a böngésző bezárása után törölje a jelszókezelőt, a sütiket, az előzményeket, stb.

Nincs visszaállítás – összeomlás után ne állítsa vissza az előzőleg látogatott oldalakat, így ez az “előzmény” is törlődik.

“mailto:” linkek kikapcsolása – nincs is annál rosszabb, amikor egy hivatkozásra kattintva feldobja az Outlook-ot, vagy ami még rosszabb, a “Postafiók beállítása varázslót”…

(Ha nincs mondanivalód, elég, ha lájkolsz.)

(Ha van mondanivalód, itt elmondhatod.)


Parse error: syntax error, unexpected '<' in /home/fabianal/public_html/klog.hu/wp-content/themes/mnmlist2/footer.php(12) : eval()'d code on line 1