Fiksz: Újabb ALA-ajánlás, ezúttal weboldalakhoz

A kép forrása a Monash Unversity weboldala

A kép forrása a Monash Unversity weboldala

A FIKSZ-en már szerepelt egy ALA-ajánlás a virtuális referensz kapcsán, sőt, fordítás is született belőle. Ezt nem fordítanám le – kimondottan terjedelmes, 45 oldal -, bízva abban, hogy a könyvtári webmesterek olvasnak angolul (vagy ha nem, akkor is profi szótárhasználók).

Az ALA Website Style Guide című kiadvány (700 kB-os PDF, letőlthető ide kattintva) azért “draft”, mert (a 2003-ban kiadott előző változathoz hasonlóan) folyamatosan fejlődik, változik. Az új szabványok megjelenése, a használói input és fejlesztők véleménye alapján tökéletesítik a W3C-vel összhangban. Ez itt épp a 2008 nyári verzió, amely jelenleg a legfrissebb.

Az anyag több területre fókuszál – tulajdonképpen a weboldalak egyes elemeire -, mindegyiket kibontva, magyarázva. Találunk itt ajánlást

  • a navigációval,
  • a grafikus elemekkel és a vizuális felépítéssel,
  • az akadálymentesítéssel,
  • a használó informálásával (hibaüzenetek, sikerüzenetek) és
  • a tartalommal

kapcsolatban egyaránt, minden fenti pont természetesen ízekre szedve és kivesézve.

Ami külön tetszik, hogy az írást egy “checklist” (ellenőrzőlista) teszi teljessé, amelynek alapján megvizsgálhatjuk most készülő vagy már létező weboldalunkat a fenti szempontok (egységek) szerint. Az ellenőrzőlista “must – sholuld – may” felépítésű, azaz listázza azokat a szempontokat amelyeknek meg kell felelnünk (must), amelyeknek jó lenne megfelelnünk (sholud), illetve azokat, amelyeknek megfeleltethetjük a weblapot (may).

A kiadvány a részletek mellett természetesen tartalmazza a W3C általános irányelveit is, a weboldal egészére vonatkozó szabályokat és ajánlásokat, valamint olyan dolgokra is kitér, mint például a beépülők (pluginek) használata. Mivel az Internet, mint olyan, meglehetősen nemzetközi, így nem kell attól félni, hogy a tengerentúli anyag itthon nem használható.

Töltsétek, használjátok.

via Tame The Web.

(Ha nincs mondanivalód, elég, ha lájkolsz.)

(Ha van mondanivalód, itt elmondhatod.)


Parse error: syntax error, unexpected '<' in /home/fabianal/public_html/klog.hu/wp-content/themes/mnmlist2/footer.php(12) : eval()'d code on line 1