Fiksz: Masszív lemaradásokkal küzdök…

Új címen a Librarian in Black

Sarah Houghton-Jan, a “könyvtáros feketében” új címre költözött, egyben az RSS-csatorna címe is megváltozott. A tartalom természetesen a régi, könyvtár és könyvtárosság, webes szolgáltatások, információ-technológia és webtrend. Ha már eddig is olvastad, valószínűleg tudsz az új címről – ha eddig még nem találkoztál a Librarian in Blackkel, akkor ideje megismerned és feliratkoznod rá.

Valós idejű könyvtárak

StevenB az ACRLogon néhány jellemző pontokba szedésével igyekszik meghatározni a “valós idejű könyvtár” fogalmát. Ezek a jellemzők a következők: 1) a könyvtár része a közösségi hálónak, de nem csak van egy fiókja és kész, hanem valóban használja is azt (megoszt és informál, valós időben); 2) a könyvtár valós időben frissíti státuszát (gondolom pl. mikroblog-szolgáltatásokon is); 3) a könyvtár netes közösségének is kínál célzott szolgáltatásokat; 4) a könyvtár valós idejű kommunikációs eszközökön is elérhető (IM, VoIP, chat stb.); 5) a könyvtár kész információt szolgáltatni – bármikor, bármilyen csatornán át; 6) a könyvtár figyeli az új webes szolgáltatásokat és hajlandó azonnal kísérletezni is a jobb és gyorsabb információ-szolgáltatás érdekében; 7) a könyvtár olyan szolgáltatásokaz is nyújt, amelyek kimondottan az azonnali, weben történő információ-szolgáltatáshoz és -felhasználáshoz kapcsolódnak; 8) a könyvtár alkalmazottai jártasak a felhasználókkal történő valós idejű kapcsolatfelvételben. (via David Lee King)

Komment: az ideális állapot valószínűleg az lenne, ha minden könyvtár egyben “valós idejű könyvtár” is lenne. Mindazonáltal rendkívül kevés olyan könyvtár van, amely maradéktalanul megfelelhet a fenti pontoknak. Gondoljunk csak bele, mit szólna a főnökünk, ha azzal állnánk elő, hogy mostantól – a valós idejű könyvtár meghatározásának 5. pontja szellemében – éjszakás műszakban szeretnénk dolgozni...

44500 hangfelvétel a British Library-től

A British Library ingyenesen és nyíltan hozzáférhetővé tett mintegy 2000 órányi, több, mint 100 évet felölelő hangfelvételt. És ebben aztán van interjútól és zenétől a szájhagyomány útján terjedő történetek rögzített anyagán keresztül a samanisztikus kántálásig és a Brit-szigetek vadvilágának hangjaiig minden. Érdemes a hangok között csak úgy, céltalanul is bögészni, meglepő felfedezéseket tehetünk. Az archívum elérhető ide kattintva. (via HeyJude)

Emberek vagyunk

Lesbrarian pride

Lesbrarian pride

Komment: ennek a képnek a kapcsán gondolkodtam el azon, hogy a saját szakmáját/hivatását mindenki “különlegesnek” érzi, hasonlóképp annak képviselőit is. Hát nem. Mi is emberből vagyunk. (via LISNews)

Hogyan válasszunk domaint?

longdomainname.com by by herzogbr on Flickr

longdomainname.com by by herzogbr on Flickr

NE így. (via Swiss Army Librarian)

Komment: bármennyire nemes is a szándék (a Massachusetts/Rhode Iland Nővérképző Egyesület elérhetővé tette a 2009-2011-es nővérképzési adatbázisát), papíron hirdetni a “www.massachusettsandrhodeislandleaguefornursing.org” (vajon nem gépeltem el?) webcímet… epic FAIL.

+1: Miért sajnálom a leginkább, hogy lemaradok az ILI2009-ről?

Amellett, hogy tavaly igazán jól éreztem magam és az idei Internet Librarian Internationalnek magyar résztvevője is lesz, mégis csak azt fogom a legjobban sajnálni, hogy nem láthatom-hallhatom élőben Cory Doctorow “Copyright, Copyleft, Privacy, Librarians and Freedom” című keynote-ját

(Ha nincs mondanivalód, elég, ha lájkolsz.)

(Ha van mondanivalód, itt elmondhatod.)


Parse error: syntax error, unexpected '<' in /home/fabianal/public_html/klog.hu/wp-content/themes/mnmlist2/footer.php(12) : eval()'d code on line 1